Ovce

Ovce domácí






 
 
ovce domácí je malým domestikovaným přežvýkavcem, chovaným hlavně pro vlnu, maso a mléko. Dříve byla využívána také střeva (šicí materiál v chirurgii, výplety do tenisových raket). Dobře využitelný pro zahrádkářské účely je využívána také chlévská mrva a následně i hnůj. Výjimečně se používaly nebo používají i pro dopravu lehčích břemen.

Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech. Samice se nazývá ovce, samec beran. Vykastrovaný beran se označuje slovem skopec, maso skopců má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá jehně. Ovce, která ještě nerodila, je jehnice. Samice v říji se prská. Ovce rodící se tzv. bahní. Gravidní samice se označuje pojmem březí. Samice, která porodila se obahnila a nazývá se bahnice. Potrat (událost) se nazývá zmetání. Potracený plod se nazývá zmetek.

Nejvíc ovcí je chováno v Číně (170,8 miliónu kusů) a v Austrálii (106 miliónů kusů). V České republice bylo chováno v roce 2011 - 209 052 ovcí

Domestikace

Domácí ovce je polyfyletického původu (pochází z více divokých předků).

Divoký předek Výskyt předka Oblast domestifikace Plemena ovcí
muflon evropský (Ovis orientalis musimon)
muflon asijský (Ovis orientalis orientalis)
jižní Evropa, západní Asie jižní Evropa krátkoocasé ovce
ovce stepní, archár (Ovis orientalis arkal) stepi východně od Kaspického moře přední a střední Asie dlouhotenkoocasé ovce
ovce horská, argali (Ovis ammon) střední Asie střední Asie tlustoocasé a tlustozadké ovce